NUMĂR ACREDITARE: 2022-1-RO01-KA120-SCH-000111256
NUMĂR PROIECT: 2023-1-RO01-KA121-SCH-000130727
Prezentarea proiectului
Proiectul se desfășoară pe durata a trei ani școlari, începând cu anul 2023 și finalizându-se în 2026. Grupul țintă este reprezentat de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani și vizează trei componente:
- includere,
- transformare prin digitalizare
- green (mediul și combaterea schimbărilor climatice).
Partenerul primului an de proiect este Organizația „Anatolia Education and Consulting” din Izmir, Turcia.
Obiectivele proiectului vizează:
- promovarea utilizării noilor tehnologii digitale și a siguranței cibernetice în procesul de predare-învățare cu ajutorul internetului
- transferul de bune practici în domeniul protecției mediului, dezvoltării durabile, incluziunii și participării democratice prin cooperare cu școli europene.
Conferința de diseminare și valorizare a rezultatelor proiectului
Evenimentul a reprezentat un prilej excelent de prezentare a rezultatelor obținute, dar și de informare cu privire la oportunitățile de participare la mobilitățile din cadrul proiectului cu acreditare E+ pentru anul școlar următor, 2024-2025. Exemplele de bune practici prezentate celor peste 100 de participanți – elevi din clasele gimnazile, a VI-VIII și cele liceale, a X-a-XII-a însoțiți de profesori – au avut ca scop oferirea unei imagini de ansamblu asupra activităților de mobilitate desfășurate și a rezultatele obținute în cadrul proiectului, dar și încurajarea elevilor de a participa la mobilitățile viitoare.
Evenimentul a debutat cu un moment introductiv asigurat de coordonatorul de proiect, dna prof. Briscan Irina-Maria, care a familiarizat participanții cu Programul Erasmus+ și a oferit o galerie retrospectivă digitală a mobilităților desfășurate în anul școlar 2023-2024.
Secvența următoare a conferinței a fost susținută de elevii și cadrele didactice care au participat la mobilități E+, și anume: 23 de elevi (gimnaziu și liceu), 2 directori la JS și 4 profesori la curs. Aceștia au pregătit ateliere de lucru în cadrul cărora au prezentat detalii referitoare la activitățile la care au participat în calitate de beneficiari, împărtășind celor prezenți rezultatele și exemplele de bună practică, dar și experiențele personale trăite pe parcursul mobilităților desfășurate în Turcia. În alocuțiunile lor, elevii participanți la mobilități
au recomandat cu căldură acest program tuturor elevilor dornici să-și extindă orizonturile și să trăiască o aventură internațională memorabilă.
Pe parcursul evenimentului a funcţionat şi o mini-expoziţie de materiale promoţionale şi de informare. La finalul manifestării, directorul liceului, dl prof. Andru Cristian-Adrian, a îndemnat elevii să participe la mobilitățile care vor fi organizate pe parcursul anului școlar viitor, rezumând caracteristicile programul Erasmus+ în trei cuvinte: “explorare, autocunoaștere și apartenență”.
Mesajul de încheiere lansat participanților de către dna prof. Briscan Irina-Maria a fost unul simplu: “Erasmus este ceva ce trebuie încercat deoarece întotdeauna o experienţă ca aceasta te schimbă, te maturizează şi te ajută să te redescoperi ca elev şi ca om. Erasmus este o altă lume, plină de aventuri, fericire şi împlinire – este călătoria care modelează vieți și destine”.
Prelucrarea datelor rezultate din fişele de evaluare completate de participanţi au rezultat următoarele: conferința s-a dovedit a fi foarte utilă pentru viitorii participanți la mobilitățile de grup; metodele de lucru au fost adecvate în vedera atingerii obiectivului de a informa elevii și profesorii despre oportunitățile oferite de Programul Erasmus+ și de a disemina experiența
dobândită pe parcursul mobilităților; calitatea atelierelor de lucru a fost foarte bună, fapt dovedit de interesul manifestat de elevi față de activitățile oferite de programul E+.
Printre aspectele pozitive menţionate de participanţi se numără: buna organizare și eficiența evenimentului; un foarte util schimb de idei; gradul ridicat al interactivităţii în cadrul atelierelor de lucru; calitatea experiențelor și a exemplelor de bună practică prezentate.
Printre recomandările menţionate de participanţi, pentru viitor, se numără:
participarea unui număr mai mare de beneficiari la evenimentele de diseminare post-mobilitate și la conferința anuală; crearea posibilităţii de participare la mai multe ateliere şi prelungirea duratei atelierelor; continuarea organizării unor evenimente de informare.
A patra mobilitate
Izmir – Turcia, 13-17 mai
4 profesori – TEMA MOBILITĂȚII: Educație incluzivă – cursuri
A treia mobilitate
Izmir – Turcia, 13-17 mai
7 elevi de gimnaziu – TEMA MOBILITĂȚII: Combaterea Cyberbullying-ului
A doua mobilitate
Istanbul – Turcia, 22-26 APRILIE
Echipa managerială – TEMA MOBILITĂȚII: Activități de Job – Shadowing
Prima mobilitate
IZMIR, TURCIA, 12-16 FEBRUARIE 2024
17 elevi de liceu
TEMA MOBILITĂȚII: Dezvoltarea competențelor digitale




Lansarea proiectului nr. 2023-1-RO01-KA121-SCH-000130727
